Att se och göra i Mora

Mora bjuder på många sevärdheter och aktiviteter, både för den som är intresserad av kultur och för den som tycker om att titta på och utöva sport.

Stadens stora son är Anders Zorn. Han föddes i Mora och verkade i staden under nästan hela sitt liv. I centrala Mora ligger Zorns gamla bostad, som går under namnet Zorngården. Det är en mycket populär turistattraktion, som faktiskt har utsetts till ett av de 45 bästa resmålen i världen av tidningen New York Times. Gården har bevarats omsorgsfullt sedan Zorns frånfälle. Här finns autentiska möbler, både sådana som Zorn själv ritade och skapade, och möbler från den gustavianska eran. Bland övriga guldkorn i samlingarna märks värdefullt porslin och delar av Moras kända silversamling. I direkt anslutning till Zorngården ligger Zornmuseet. Det är här man kan se permanenta utställningar med Zorns mest kända verk. Här finns till exempel Vallkulla, Dans i Gopsmorstugan och Midnatt att beskåda. Zorn var även en stor samlare av konst från andra konstnärer. På Zornmuseet finns till exempel en av världens finaste samlingar av etsningar av Rembrandt.

Vasaloppet är den enskilt största turistattraktionen i Mora. Den första söndagen i mars varje år samlas många tusen skidintresserade för att antingen staka den 90 km långa sträckan mellan Berga By och Mora eller för att bara se det världsberömda loppet på plats. Om man vill ha en bra plats vid målgången gäller det att vara ute i god tid! Självklart har Mora ett museum för att uppmärksamma Vasaloppets historia. Ett besök i Vasaloppets hus är ett självklart stopp vid besöket i Mora.

Andra sevärdheter väl värda ett besök är Mora kyrka, med anor från 1200-talet, Utmelandsmonumentet, som är uppbyggt på den plats där det säga att Gustav Vasa gömde sig undan danskarna, och nöjesparken Tomteland (belägen i Gesunda strax utanför Mora). Om man är sportintresserad kan en match med ishockeylaget Mora IK eller en match med innebandylaget KAIS Mora AIF vara en spännande upplevelse.

Kommunikationer och boende

Om man vill nå Mora med bil har man två alternativ, nämligen E45:an och Riksväg 70. E45:an ankommer Mora från sydväst medan Riksväg 70 passerar igenom Mora från sydost. Man kan även resa till Mora med tåg. Tågen går från Borlänge och Stockholm. Stationen Morastrand trafikeras av regionaltågen Tåg i Bergslagen. Mora har en handfull bra hotell och en hel del vandrarhem. Även närliggande Sälen har en del hotell, (se www.hotellsälen.nu). Hotellen ligger mitt i centrala Mora, på gångavstånd till stadens sevärdheter, medan några av vandrarhemmen ligger strax utanför stadskärnan. Trots sin storlek kan Mora ståta med flera hotell av mycket hög kvalitet.

Vill du få exklusiva hotellrabatter?

Det är helt gratis och vi lovar att ni sparar pengar på er bokning!

Vi kommer aldrig att sälja vidare er epost. Din trygghet är prioriterad.